Hírlevél feliratkozás

Mégse

Időszaki kiállításaink

A Doni fotós

Kórházvonattal a Don-kanyarban

 

Egy különleges ember ismeretlen képei.

 

Reményi József főhadnagy a második világháború idején 17 alkalommal járta meg kórházvonatával a keleti frontot. Útjai során naplót vezetett és ezernél több képet készített, melyek szerencsénkre hiánytalanul fennmaradtak.
A kiállítás megtekinthető: 2021. május 14-től a Látogatóközpont nyitva tartási ideje alatt.

Építeni csakis szeretettel

címmel nyílt kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban május 7-én. Az 1938-as év eseményeit bemutató tárlaton fotók, a kort dokumentáló újságcikkek, filmfelvételek, emléktárgyak adnak képet arról, hogyan élte meg Dél-Magyarország a hármas szentévet.

1938 annus mirabilis volt: a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus éve, valamint Szent István halála és országfelajánlása, vagyis a Regnum Marianum kilencszázadik évfordulója. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében Glattfelder Gyula püspök, Apor Vilmos gyulai apát-plébános és Lindenberger János apostoli kormányzó mindent megtettek azért, hogy Szeged városában és a püspökség területén, valamint a csonka Váradi Egyházmegye területén élő hívek felemelt szívvel készüljenek és ünnepeljenek. Ennek a készületnek és ünnepnek állít emléket a Szegeden újonnan nyílt kiállítás.

A teljes cikk a Magyar Kurír honlapján olvasható:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/megmenteni-feledes-homalyabol-multfeltaro-kiallitas-szegedi-dom-latogatokozpontban


Az árvízi fogadalom temploma

– A Fogadalmi Templom építése korabeli fotókon

 

2020. június 27-től a Szegedi Dóm Látogatóközpont Toronygalériájában.


A Dömötör-torony meséi

 

A „Dömötör-torony meséi” című kiállítás mottója Juhász Gyula 1928-ban írt gondolata:

A csonka torony nekem is szívügyem. Ez a beszédes emlék túlélte a tatárokat és Mátyás királyt, Dózsa Györgyöt és a törököket, a szegedi boszorkányokat és Dugonicsot, a szabadságharcot és a világháborút. Bennünket is túl fog élni, Szeged szebb lesz, mint volt, és ő, nagy idők tanúja, bizonyságot tesz ezer esztendő mellett.

A Dömötör-torony megtalálása maga is meseszerű, mert ez a késő román, kora gót stílusú, XI. századi alapokon nyugvó építmény egy barokk templom (a régi Szent Demeter-plébániatemplom) bontása során 1925-ben bújt elő ősi rejtekéből.

A kiállítás korabeli újságcikkek, fotográfiák és levelezéseken keresztül, Móra Ferenc és Cs. Sebestyén Károly írásain át tárja elénk a Dömötör-torony érdekes történetét.

A mese vonalát követve tűnik fel Mátyás király alakja, akinek palástjából készült el az a 824 igazgyönggyel díszített miseruha, amely szintén a kiállítás részét képezi.

A „Dömötör-torony meséi” 2019. január 31-től tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 9-17 óráig a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában (6720 Szeged, Dóm tér 16.), továbbá 2019. február 1-től vezetéssel folyamatosan látogatható Szeged legrégebbi építészeti emléke, az Aba-Novák Vilmos freskóival díszített Dömötör-torony. Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!