Hírlevél feliratkozás

Mégse

Időszaki kiállításaink

Magyar Betlehem 2020.

 

Az egészségügyi megpróbáltatások Művészeink életében is nehéz helyzetet teremtettek a kiállítások, galériák zárvatartásával. A vírus okozta nehéz helyzetben lehetőséget kell teremtenünk Advent ünnepének közeledtével a Karácsonyra való felkészülés időszakában a Betlehemi-csoda fogadására. A Szegedi Dóm Látogatóközpont Magyar Betlehem 2020. kiállítása, neves Kossuth-, Munkácsy Mihály és Nívódíjas magyar képző- és iparművészek alkotásainak bemutatásával valósult meg.

A kiállítást ennek a nehéz időszaknak ellenére a lehetőségekhez képest online formában nyitottuk meg és reményeink szerint mihamarabb személyesen is megtekinthető kiállításként tudjuk folytatni. Meghosszabbított határidővel a Magyar Betlehem 2020. kiállítása 2021. február 2-ig lesz látogatható. Annak érdekében, hogy a betlehemi csoda minél többünkhöz el tudjon jutni, a kiállításról a Szegedi Dóm Látogatóközpontja albumot is készít.

 

Kiállító művészeink

 

Ballonyi Pál Margit – festőművész.

Fekete Zsolt – festőművész. Holló László díjas festő- és képzőművész.

Jakobi Anna – festőművész.

Józsa János – fazekasmester és Ifj. Józsa János – fazekas.

Józsa Judit – kerámiaszobrász, művészettörténész. Magyar Kultúra Lovagja címmel, Női Esélyegyenlőségért és a Világi Magyarságért Művészeti díjjal kitüntetett kerámiaszobrász, művészettörténész.

Keresztes Zsuzsa – rongyképész. Munkái közül sok került magángyűjtőkhöz itthon és külföldön (Ausztria, Németország, Hollandia, Belgium, Svájc, Cyprus, Calofornia, Arizona, Colorado).

Kligl Sándor – szobrászművész. Derkovits ösztöndíj (1978-1981), Szegedért emlékérem (1996), Hazáért Érdemkereszt (1997), Területi Príma-díj (2006), Magyar Örökség díj (2010), Csongrád Megyei Önkormányzat alkotói díja (2010), Magyar érdemrend lovagkeresztje (2012), Munkácsy Mihály-díj (2013), Csongrád megye díszpolgára (2013), Magyarország Érdemes Művésze (2017)

Láng Miticzky Katalin – textiltervező művész.

M. Kiss Katalin – keramikus, iparművész. Részt vesz a mártélyi, zsennyei, vásárhelyi művésztelepek munkájában. Tagja a Magyar Keramikusok Társaságának

Madarassy István – ötvösművész, szobrászművész. Kossuth-díjas ötvösművész, szobrász. 1974 óta kiállító művész.

Mara Kinga Villő – festőművész. Tóth Menyhért díjas festőművész.

Mecseki Hargita – szobrászművész.

Molnár János – festőművész. Díjai: a Magyar Kultúra Alapítvány és a Jászok Egyesületének nívódíjasa. Tagságai: Alapítója a Jászsági Alkotók Körének, alapító és elnökségi tagja a Jászsági Képzőművészek Egyesületének.

Orient Enikő – textilművész. Díjai: Goldberger Textilművek jubileumi naptárpályázat I. díja (1983), Nyári Tárlat III. díja (1986), a Fiatal Iparművészek Stúdiója díja (1990), Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete művész-tanári díj (1988, 1996), Governer of Kyoto Prefecture ezüst díj (1995), Nihon Seni Shinbun Newspaper díja (JP) (1996), Nishijin Textile Industrial Association díja (JP) (1997).

Petrás Alina – keramikus

Petrás Mária – keramikus. Díjai: Szervátiusz Jenő-díj, Magyar Művészetért-díj, Prima Primissima díj,

Párhuzamos Kultúráért díj, Magyar Örökség díj, A Magyar Érdemrend tiszti keresztje.

Simon András – grafikusművész.

Sonkodi Rita – festőművész.

Stekly Zsuzsa – zománcműves.

Szabó András – festő és grafikusművész.

Szekeres Erzsébet – képzőművész, textilművész. Díjai: Arany Medál díj, Gödöllő Városért díj, Körösfői-Kriesch Aladár emlékplaket.

Az árvízi fogadalom temploma

– A Fogadalmi Templom építése korabeli fotókon

 

2020. június 27-től a Szegedi Dóm Látogatóközpont Toronygalériájában.


A Dömötör-torony meséi

 

A „Dömötör-torony meséi” című kiállítás mottója Juhász Gyula 1928-ban írt gondolata:

A csonka torony nekem is szívügyem. Ez a beszédes emlék túlélte a tatárokat és Mátyás királyt, Dózsa Györgyöt és a törököket, a szegedi boszorkányokat és Dugonicsot, a szabadságharcot és a világháborút. Bennünket is túl fog élni, Szeged szebb lesz, mint volt, és ő, nagy idők tanúja, bizonyságot tesz ezer esztendő mellett.

A Dömötör-torony megtalálása maga is meseszerű, mert ez a késő román, kora gót stílusú, XI. századi alapokon nyugvó építmény egy barokk templom (a régi Szent Demeter-plébániatemplom) bontása során 1925-ben bújt elő ősi rejtekéből.

A kiállítás korabeli újságcikkek, fotográfiák és levelezéseken keresztül, Móra Ferenc és Cs. Sebestyén Károly írásain át tárja elénk a Dömötör-torony érdekes történetét.

A mese vonalát követve tűnik fel Mátyás király alakja, akinek palástjából készült el az a 824 igazgyönggyel díszített miseruha, amely szintén a kiállítás részét képezi.

A „Dömötör-torony meséi” 2019. január 31-től tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 9-17 óráig a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában (6720 Szeged, Dóm tér 16.), továbbá 2019. február 1-től vezetéssel folyamatosan látogatható Szeged legrégebbi építészeti emléke, az Aba-Novák Vilmos freskóival díszített Dömötör-torony. Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!