Hírlevél feliratkozás

Mégse

Időszaki kiállítás

Megváltó jelenlét

Simon András grafikusművész önálló kiállítása március 12-től

 

 

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját Simon András grafikusművész Megváltó jelenlét című kiállításának megnyitójára! A megnyitó időpontja: 2020. március 12. (csütörtök), 17.00.

Megnyitja: Ft. Serfőző Levente oktatási püspöki helynök
Közreműködik: Gárdián Gábor gordonkaművész

Helyszín: Szegedi Dóm Látogatóközpont, Szeged, Dóm tér 16.
AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díj jelöltje

Simon András hivatalos honlapja:
http://www.simongaleria.hu/


 

A „Dömötör-torony meséi” című kiállítás mottója Juhász Gyula 1928-ban írt gondolata:

A csonka torony nekem is szívügyem. Ez a beszédes emlék túlélte a tatárokat és Mátyás királyt, Dózsa Györgyöt és a törököket, a szegedi boszorkányokat és Dugonicsot, a szabadságharcot és a világháborút. Bennünket is túl fog élni, Szeged szebb lesz, mint volt, és ő, nagy idők tanúja, bizonyságot tesz ezer esztendő mellett.

A Dömötör-torony megtalálása maga is meseszerű, mert ez a késő román, kora gót stílusú, XI. századi alapokon nyugvó építmény egy barokk templom (a régi Szent Demeter-plébániatemplom) bontása során 1925-ben bújt elő ősi rejtekéből.

A kiállítás korabeli újságcikkek, fotográfiák és levelezéseken keresztül, Móra Ferenc és Cs. Sebestyén Károly írásain át tárja elénk a Dömötör-torony érdekes történetét.

A mese vonalát követve tűnik fel Mátyás király alakja, akinek palástjából készült el az a 824 igazgyönggyel díszített miseruha, amely szintén a kiállítás részét képezi.

A „Dömötör-torony meséi” 2019. január 31-től tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 9-17 óráig a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában (6720 Szeged, Dóm tér 16.), továbbá 2019. február 1-től vezetéssel folyamatosan látogatható Szeged legrégebbi építészeti emléke, az Aba-Novák Vilmos freskóival díszített Dömötör-torony. Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!


 

2019. december 5-től Téli fények címmel megtekinthető Papdi Balázs fotókiállítása a Szegedi Dóm Toronygalériájában.

Szegedi Dóm Látogatóközpont
Cím: 6720, Szeged, Dóm tér 16.
Telefon: +36 20/385-5061
E-mail: info@szegedidom.com

buy stromectol no prescription buy generic ivermectin