Hírlevél feliratkozás

Mégse

Szent Gellért Fesztivál 2019 és koreai művészeti kiállítás

Szent Gellért Fesztivál 2019

Magyarország és a Koreai Köztársaság idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30 évfordulóját.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye idén immár 12. alkalommal rendezi a Szent Gellért Fesztivált, az egyházmegye első püspöke, a vértanú Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódóan.

A 2019. szeptember 21-30-ig tartó hangversenysorozaton olyan művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik, és igazi komolyzenei ritkaságok. A mesterművek előadása olyan újszerű megközelítésben hallható, amely elfogadott az európai zenei fővárosokban is. A fesztivál, amely ezúttal Magyarország és a Koreai Köztársaság sokrétű barátságát mutatja, különleges művészi- és kulturális élményt ígér a zeneszerető közönség új generációjának is.

A rendezvény alapítói missziójuknak tekintik a fiatal hazai tehetségek támogatását, ezért az ifjú művészek szólóban is bemutatkozhatnak, de fellépnek a Szent Gellért Akadémia zenekarának tagjaként is. A koncertek különleges hangulatát a szegedi Székesegyház egyedülálló akusztikája és a Szegedi Dóm Látogatóközpont családias légköre biztosítja.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által szervezett koncertek mind ingyenesek, a közönség érkezési sorrendben ülhet le a Dómban.

A többi koncert:

Szept. 22. Korábban Érkeztem Alapítvány jótékonysági koncertje. Jegyek a Mentorházban (Szeged, Főfasor 9.) és a Montana Tours Utazási Irodában (Szeged, Somogyi utca 20.) vásárolhatók.

Szept. 25. Bp., Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jegypénztárában vagy a jegy.hu-n kaphatók.

Szept. 26. Filharmónia koncertje, jegyek a Szeged, Klauzál tér 7. szám alatti jegyirodában kaphatók.

http://www.szentgellertfesztival.hu/

Kövesse a fesztivált a Facebook-on!
http://www.facebook.com/SzentGellertFesztival

 

Teljes program:

 

Koreai művészeti kiállítás
Szent Gellért Fesztivál 2019

A 2019. szeptember 21-től 30-ig immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál a Magyarország és a Koreai Köztársaság között létrejött diplomáciai kapcsolatok fennállásának 30. évfordulóját is ünnepli.

Koreai és magyar művészek együtt lépnek majd fel, így például Mozart két zongorára és zenekarra írt versenyművét a fiatal magyar zongoraművész, Boros Misi mellett egy koreai tehetség, Su Yeon Kim adja elő.

A zenei események mellett a fesztivál egyik kiemelkedő programja Yong-Chul Jang koreai festőművész kiállítása lesz, aki a modern festészeti trendek ellenére is a több mint kétezer éves tradicionális koreai művészeti hagyományok elkötelezett követője. Festészetének fő témája az ember és a hegy közötti elválaszthatatlan kapcsolat, mely a művész szerint a keleti kultúra egyik meghatározó eleme már a kezdetektől fogva. Maga a művész így vall erről:

„Ha az ember és a hegy közötti kapcsolatot szétválasztjuk, akkor egyik oldalon a hegyekből lefutó víz útját, a másikon pedig az emberi léptek nyomán futó ösvényt találjuk. Az emberi léptek utakat teremtenek. Ami először csak egy hegyi ösvény volt, az később a falu főutcája lett, majd utak szőtték be a tájat emberi kultúrát teremtve. A hegyről lefutó víz az élet és a civilizáció kialakulásának lehetőségét jelenti. A magasból induló megannyi patak vize aláfolyik a völgybe, vízeséseken keresztül a folyóba jut, majd a tengerbe ömlik. E folyamat a fáradságos emberi életet jelképezi.”

A Yong-Chul Jang festészetét reprezentáló 30 alkotás egyenesen Koreából érkezik a szegedi művészetkedvelő közönség elé, és aki megtekinti a képeket, egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy megérthesse és átérezze ezt az ázsiai filozófiát.

A kiállítás hivatalos megnyitója szeptember 21-én, szombaton 18:30 órakor lesz, és szeptember 27-e, péntek 18 óráig tekinthető meg. A kiállítás helyszíne: Szegedi Dóm Látogatóközpont.

Yong-Chul Jang festőművész jelenleg a Nowon Art Association elnöke és a Baek-Seok Arts University professzora.