Hírlevél feliratkozás

Mégse

Idegenvezetések

 

A Szegedi Dóm Látogatóközpontjának állandó programjai 2020. március 1-től nyitvatartási időben mindennap:
 

Idegenvezetés a Szegedi Dómban

 
Időpont: 14.00
Időtartam: 60 perc
 

Tematika: Idegenvezetés kíséretében megismerhetővé válik Magyarország egyetlen 20. században épült püspöki székesegyháza. Templomunk története az 1879. március 12-i nagy árvíz utáni fogadalom beteljesüléseként megszülető Fogadalmi templom.

Felhívjuk a kedves látogatóink figyelmét, hogy csoportok számára előzetes regisztrációval a fentitől eltérő előre egyeztetett időpontban is biztosítunk a nyitvatartási időnkben idegenvezetést a Dóm Liturgikus terében (templomtér). Választható 30 perces és 60 perces időtartamú idegenvezetés is. Kizárólag a látogatóközpont által megbízott személy tarthat idegenvezetést a templomban!

 

Idegenvezetés a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában

 
Időpont: 15.00
Időtartam: 60 perc
 
Tematika: Az idegenvezetés keretében bemutatásra kerülnek a Szeged-Csanádi Egyházmegye kincstárába tartozó liturgikus ötvöstárgyak, textíliák, szobrok és kegytárgyak, illetve az építéstörténeti szekcióban bővebb információt kaphatnak a Dóm, illetve az azt körülvevő Dóm tér építéstörténetéről. Az állandó kiállításunk részét képezik az egyházi és más prominens személyiségek – Glattfelder Gyula megyéspüspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Foerk Ernő építész – sírhelye, azok életútjának és munkásságának ismertetése.

Idegenvezetés a Dömötör-toronyba

2019. februárjától idegenvezetés keretei között látogathatóvá vált Szeged legrégebbi épülete, a Dömötör-torony. A torony alsó, négyszögletű részében felszentelt keresztelőkápolna található, melynek falait a 20. századi modern magyar festészet egyik legeredetibb művésze, Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik. Az idegenvezetés a látogatóközpont előteréből indul minden egész órában, a járványügyi helyzetre való tekintettel maximum 15 fő részvételével. A vezetés alatt szájmaszk használata ajánlott.Dömötör-torony meséi címmel időszaki kiállítás is helyet kapott a kiállítótérben, amely további érdekes információkkal, történetekkel szolgálva egészíti ki az élményt.